Skąd się bierze popularność kuchni japońskiej

Kuchnia japońska rozkochała podniebienia smakoszy na całym świecie. Każde miasto czy nawet małe miasteczko w Polsce posiada bar sushi. Może brakować knajpy z polską kuchnią, ale japońska musi być. Japonia – kraj kwitnącej wiśni, to państwo, wokół którego z każdej strony znajduje się woda. Nic dziwnego, w końcu to wyspa! Z racji tego kuchnia Japońskie zaskakuje bogactwem świeżych ryb, owoców morza czy wodorostów.

Nie ma co się łudzić, że w naszej szerokości geograficznej zjemy porządne i dobrej jakości sushi. W Japonii najważniejszy składnik to ryba. Koniecznie świeża ryba!. Składniki sushi ograniczone są do minimum. Bo niby po co psuć smak przepysznej świeżej ryby. Jednak nie tylko sushi podbiło serca. Kolejnymi niezwykle popularnymi japońskimi daniami są ramen i soba. Po naszemu jest to bulion z różnymi dodatkami oraz makaronem. Ramen od soby różni się grubością podawanego do niego makaronu i dodatkami. Japończycy uwielbiają również herbatę. Pijają ją namiętnie i dokładają wszędzie gdzie się da.

Najpopularniejsza herbata to matcha. Znajdziemy ją w kawie, lodach czy deserach. Japońska kuchnia jest niezwykle dopracowana i pyszna, a do tego niesamowicie zdrowa. Nie dziwi więc nikogo tak wielka jej popularność na całym świecie.

Udostępnij: