Kompletny przewodnik po sushi i o tym, jak jest o wiele zdrowsze niż myślisz

Sushi Warszawa to jedna z najpopularniejszych japońskich potraw na świecie. Jest także doskonałym źródłem składników odżywczych i ma niską kaloryczność w zależności od użytych składników. Wspólne składniki w sushi Najczęstszymi składnikami sushi są wodorosty, ryż i ryby. Inne popularne składniki sushi to awokado, ogórek i marchewka.

  • Wodorosty: Wodorosty składają się głównie z wody, soli i minerałów śladowych. Jest bogaty w jod, żelazo i niacynę.

  • Ryż: Ryż to złożony węglowodan, który zapewnia powolne uwalnianie energii przez cały dzień.

  • Ryby: Ryby są dobrym źródłem białka, a także kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych omega-3.

Czym jest sushi?

Sushi to japońska potrawa składająca się z ugotowanego ryżu i surowej ryby lub owoców morza. Istnieje od wieków i w ostatnich latach stał się popularny na całym świecie.

Sushi Warszawa można jeść z sosem sojowym i wasabi lub z sashimi, czyli tak samo jak sushi, ale bez ryżu.

Słowo sushi pochodzi od starożytnego japońskiego terminu oznaczającego „kwaśny smak”. Odnosi się to do octu dodawanego do świeżych ryb, aby zapobiec ich zepsuciu. Sushi powstało w VIII wieku w Japonii.

Sushi składa się z octu ryżowego, surowej ryby (utartej na ziarnie lub pokrojonej w kostkę wielkości kęsa) i przypraw. Danie jest często zawijane w wodorosty nori, chociaż niektóre odmiany stosują inne rodzaje okładów. Ocet używany w ryżu sushi może się różnić w zależności od preferencji szefa kuchni sushi i dostępnych dla niego składników; biały ocet jest tradycyjny, podczas gdy ocet z wina ryżowego może być użyty w szczypcie.

Udostępnij: