Blaty kamienne spiekane

Kamienie spiekane to obecnie największa innowacja w dziedzinie blatów kuchennych. Innowacja, ponieważ przejście od środowiska zewnętrznego (okładziny elewacji, podłóg, basenów itp.) do środowiska domowego (w szczególności kuchni i łazienek) na nowo definiuje pojęcie jakości stosowane w produkcji blatów kuchennych. Kamienie spiekane są przede wszystkim produkowane w płytach wielkoformatowych  i stanowią higieniczne powierzchnie o podwyższonej odporności na ścieranie, ponieważ są wytwarzane w procesie spiekania, który w skrócie umożliwia poddawanie płyt tysiącletnim mutacjom metamorficznym kamienia w cyklach produkcyjnych o bardzo krótkim czasie trwania. Czym wyróżniają się blaty kamienne spiekane?

Blaty kamienne spiekane – właściwości

Kamienie spiekane są bardzo odpornym materiałem, niezwykle trwałym i praktycznie nieulegającym wpływom ciepła, absorpcji cieczy, promieniowania UV i różnym szokom termicznym. Ponadto w 100% naturalny skład sprawia, że powierzchnia jest higieniczna i nadaje się do kontaktu z żywnością. Oznacza to możliwość pracy w kuchni, gotowania, wyrabiania ciasta i krojenia bez obawy, że po zakończeniu pracy nic nie będzie widać. Zalety posiadania blatów kamiennych spiekanych są teraz oczywiste dla wszystkich: są one praktycznie odporne na ciepło, nie odbarwiają się, są higieniczne i nie plamią. Krótko mówiąc, niezależnie od tego, czy chodzi o posiłek, tort czy całe menu, dzięki kamieniowi spiekanemu wszelkie obawy o szczelność blatu stają się naprawdę anachroniczne. 

Zakup blatu ze spiekanego kamienia może być bardzo kosztowny, ponieważ, zwłaszcza w bardzo dużych pomieszczeniach, blat kuchenny może stanowić znaczną część kosztów, które trzeba będzie ponieść. Nie należy jednak lekceważyć zalet praktycznych i niekwestionowanej estetyki: w przypadku kuchni bardziej trwałej i odpornej, ale także w projektach o absolutnym poziomie technicznym i estetycznym.

Udostępnij: